Ziekten, gebreken en problemen met de gedomesticeerde of tamme gans

Ganzen zijn over het algemeen geen dieren die snel last hebben van een of andere ziekte. Vooral als ze de juiste voeding en verzorging krijgen zal er weinig fout gaan. Natuurlijk kan er wat gebeuren en vaak zijn het dan kleine ongelukjes. Hieronder een aantal aandachtspunten

Losse elemanten zoals steentjes, stukjes glas, knopen, stukken draad, stukken plastic etc. kunnen als de gans deze opeet verwondingen in de snavel, keel, maag en zelfs darmkanaal veroorzaken. Ben daarom altijd alert dat er geen losse elementen rondslingeren in de ganzenweide.

Spijkers, houten poortjes met te grote spijlen waarin ze klem kunnen komen te zitten met hun kop, glas, gaten in het gaas van de omheining waaraan de gans zich kan bezeren, kuilen in de grond waarin ze zich kunnen verstappen etc. Let ook hier mee op.

Giftige planten en struiken! Pas ook hiermee op al weten ganzen over het algemeen heel goed wat wel en niet giftig is. Wij zouden het niet willen riskeren mochten ze zich eens vervelen en er toch aan gaan knabbelen...

Verkeerde voeding kan eveneens schadelijk zijn voor de ganzen. Eveneens een tekort aan calcium. Geef je ganzen daarom altijd een goed watervogelvoer waarin alle benodigde vitaminen en mineralen zitten, voldoende groenvoer en grit.

Zuiver drink en badwater is een heel belangrijk punt. Vooral tijdens de zomermaanden. Ben alert hierop want het voorkomt een oogontsteking en andere infecties/ziekten.

Een gans kan soms last hebben van een steekvleugel of draaivleugel. Een steekvleugel of draaivleugel sluit niet mooi aan op het lichaam van de gans maar steekt uit. Bij jonge ganzen kan dit veroorzaakt worden door o.a. te eiwitrijke voeding maar het kan ook erfelijk zijn! Door inteelt komt dit helaas vaak voor. Zie je volwassen ganzen met een steek of draaivleugel dan is het naar alle waarschijnlijkheid een erfelijke kwestie door inteelt.

Soms kan een gans last hebben van wormen. Je merkt dit snel genoeg als je gans gewicht verliest. Mede daarom ontwormen wij onze ganzen preventief een a twee keer per jaar. Bepaalde wormen kunnen zelfs dodelijk zijn als je het niet op tijd behandelt. Heel af en toe kan een gans last hebben van mijten of luizen. Je ziet dit aan de veren die wat rommelig worden. Verwar dit niet met als de gans in de rui is! Er zijn diverse sprays te koop om mijten en luizen te bestrijden.

Het kan ook wel eens voorkomen dat een gans gestoken wordt door een insect. Over het algemeen heeft een gans er geen last van maar soms kan het wel eens voorkomen dat de kop bijvoorbeeld opzet en dik wordt. Zo kan een teek wel eens op de oogrand gaan zitten. Overleg in dit soort situaties even met je dierenarts wat te doen.

Lek worden zo noemt men het als een gans de vettige substantie die uit de vetklier komt niet meer gelijkmatig verdeelt over zijn of haar lichaam. Deze olie zorgt ervoor dat de gans waterdicht wordt. Is het verenpak van een gans niet meer waterdicht dan noemt men dit lek zijn. Het kan wel eens voorkomen na een vorstperiode als het bad of vijvertje bevroren is geweest en zodoende de gans zich niet heeft kunnen wassen. Ook ganzen met watervrees... ja dit kan voorkomen...overkomt het wel eens dat ze lek raken. Zorg daarom bij vortsperiodes dat er extra emmers met zuiver water in de ganzenwei staan zodat ze zich goed kunnen wassen.

Observeer je dieren regelmatig en bemerk je enige verandering, neem de gans dan even apart zodat je hem of haar ged kan bekijken. Een gans die niest of continue met zijn of haar kop schut is niet best dus neem dan acuut contact op met je dierenarts. Ligt hij of zij de gehele dag met de kop in de veren, eet en drinkt niet en reageert niet op je dan eveneens direct contact opnemen met je dierenarts!

Is een gans echt ziek zet hem of haar dan apart in een schoon nachthok. Zet ze niet alleen apart maar zorg dat de partner erbij is. Dat is niet alleen bevordelijk voor het genezingsproces dat de partner erbij is maar het scheelt je ook het nodige lawaai. Missen ze hun partner dan blijven ze roepen. vooral als ze elkaar wel kunnen horen maar niet kunnen zien. Dit geldt ook voor jonge ganzen of ganzenkuikens. Zet er nooit eentje alleen apart maar altijd met een vriendje.

Het belangrijkste punt is: Vertrouw je iets niet?
Contact opnemen met je dierenarts!Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Ziekten ganzen

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina?
Klik dan op een onderstaande link.


  
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail