Artikel Peters Ganzen Passie.

Onderstaand artikel stond in De Uitstraling Reusel De Mierden.

Peters Ganzen PassiePeter Jacobs woont aan het Wellenseind in Lage Mierde en zijn passie is schilderen. Lees hier hoe deze passie een vogelvlucht nam.

door: Marjan Jansen

Peter Jacobs woont aan het Wellenseind in Lage Mierde. De Uitstraling kwam er bij toeval achter dat Peter een heel bijzondere hobby erop na houdt. Peter is dol op ganzen en dat is dan ook zijn grote inspiratiebron voor zijn schilderijen. Als je zijn huis binnenkomt zie je overal schilderijen van ganzen hangen. Je wordt daardoor ook meteen getroffen door de liefde die deze mooie schilderijen uitstralen en als je Peter hoort praten over ‘zijn’ ganzen is dat dus eigenlijk niet zo verwonderlijk.

Kunstacademie was niet voor mij weggelegd
Peter tekende als kind altijd. Hij wilde dolgraag naar de kunstacademie, maar zijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. “Zo ging dat in die tijd”, vertelt Peter. “De kunstacademie was toentertijd voor vage figuren en mijn ouders hadden liever dat ik een vak leerde. Ik ging een technische opleiding volgen, maar het tekenen bleef mijn aandacht houden. Daarna kreeg ik de kans om technisch illustrator te worden bij een bedrijf in Tilburg. Bij dit bedrijf heb ik dertien jaar gewerkt en daar heb ik pas echt het tekenen in perspectief geleerd. Nadien ben ik bij een bedrijf in Eindhoven gaan werken en daar werk ik nog steeds met veel plezier”, zegt Peter. Hij maakt nu technische gebruikers/montage handleidingen bij de meest uiteenlopende apparaten. Dat kan verschillen van verwarmingsketels tot koffiezetapparaten.

Toch kwam het schilderen niet zomaar uit de lucht gevallen
Op de vraag of er misschien meerdere familieleden schilderen, glimlacht Peter een beetje geheimzinnig. “Tja, dat zit eigenlijk aan beide zijden van mijn familie. Oma van vaders kant schilderde en mijn moeder was ook altijd wel met iets bezig,” verteld Peter. Hij heeft het dus gewoon in zijn genen zitten. Dat moet ook wel als je ziet hoe mooi zijn schilderijen zijn. Dat kan je niet zomaar, daar moet je toch wel aanleg voor hebben. “Toen mijn moeder overleed heb ik al haar schildersattributen meegenomen. Ik heb me altijd voorgenomen om eens te gaan schilderen maar dat ik dit eind 2004 pas zou gaan doen wist ik toentertijd nog niet”, aldus Peter.

De Amerikaanse Buffgans
Dat Peter van ganzen houdt blijkt uit alles. Hoe is dat toch zo gekomen? “Onze hobby is pas in 2002 ontstaan. Toen wij in Lage Mierde kwamen wonen wilden we graag twee ganzen en zijn we in 2001 naar de pluimveeshow in ’s-Hertogenbosch geweest om verschillende ganzenrassen te gaan bekijken. Daar zagen we de Engelse Brecon Buffgans die veel leek op de Amerikaanse Buffgans. Deze Amerikaanse ganzen hadden we namelijk op internet gezien en daar waren we op slag verliefd op geworden. Helaas was dit Amerikaanse ras hier niet te krijgen en bestelden we Brecons voor het volgende voorjaar. De pret bleek van korte duur. De ganzen die we besteld hadden bleken verwant te zijn en twee stierven na zeer korte tijd. Degene die overbleef bleek bovendien enorm vals te zijn. Niet echt een succes dus. Zo kwamen we weer uit bij de Amerikaanse Buff en Tufted Buff ganzen. Deze ganzenrassen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook erg vriendelijk naar de mens toe. We wilden deze ganzenrassen graag hebben maar het bleek erg kostbaar te zijn om deze ganzen over te laten komen uit Amerika”, verteld Peter.

Onze ganzen hebben al gevlogen voordat ze zelf konden vliegen
“Na rondvraag bleek dat verschillende ganzenfokkers nieuwe bloedlijnen nodig hadden en mee wilden doen om de dure transportkosten te kunnen delen. Nog steeds was het een dure aangelegenheid maar dat hadden we er graag voor over”, verteld Peter. Ze hebben uiteindelijk acht ééndagskuikens over laten komen uit Amerika. “Onze ganzen hebben al gevlogen voordat ze zelf konden vliegen”, lacht Peter. “We hebben deze ganzenkuikens erg tam gemaakt want wij zien ze als ‘huisdieren’. Wat we toentertijd niet wisten was dat deze ganzen met uitsterven bedreigd worden en dat er wereldwijd minder dan duizend van over zijn. Uit pure noodzaak om de rassen te beschermen zijn we ermee gaan fokken. Dat wij de enige in Europa zijn die deze American Tufted Buff ganzen hebben geeft ons natuurlijk een extra stimulans om er mee door te gaan,” aldus Peter. Naast de Amerikaanse Tufted Buff ganzen hebben ze eveneens de oorspronkelijke Amerikaanse Buffgans. In gewone taal betekend dit met en zonder kuif.

Geen eenvoudige klus
Dat het fokken niet eenvoudig zou zijn hadden ze vooraf wel kunnen bedenken. Maar het feit dat er zo goed als geen boeken in het Nederlands over gedomesticeerde ganzen te verkrijgen waren was erg vervelend. Ze hebben zelf allerlei mensen benaderd, variërend van dierenartsen tot topfokkers over de gehele wereld evenals het aanschaffen van diverse gespecialiseerde engelse boeken, om zo de benodigde informatie te verkrijgen die ze nodig hadden voor het verzorgen van maar ook voor het fokken met deze tamme ganzen. Dat deze ganzen echt een passie zijn blijkt wel uit het feit dat Peter en zijn partner inmiddels met succes vier boeken over het houden, verzorgen, fokken en opvoeden van ganzen geschreven hebben en deze in eigen beheer uitgeven hebben om zo de Nederlandse liefhebber van goede informatie te kunnen voorzien.

Het vierkante ei
In augustus hoorden ze bij toeval een reclamespotje op de radio over de amateurkunstprijs ‘Het Vierkante Ei’. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de Volkskrant en de NPS. Deze wedstrijd was echt iets voor Peter om zo erachter te komen of hij inderdaad zo goed kon schilderen als dat iedereen vond. “Ganzen komen ook uit een ei, weliswaar geen vierkant ei, maar de link was er wel en dat sprak ons wel aan. Ja, ik was ook zeer benieuwd wat een vakjury van mijn werk zou vinden. Tenslotte heb ik er nooit een opleiding voor gevolgd en schilder ik pas sinds 2004”, verteld Peter. Het inschrijfformulier met als bijlage de foto van zijn favoriete schilderij ‘caS’, voluit Cassanova, werd ingestuurd. Je kan je voorstellen dat hij erg ingenomen was toen na enkele weken de uitnodiging volgde om deel te nemen aan deze wedstrijd. Er waren meer dan drieduizend inschrijvingen voor deze dag en uiteindelijk zijn er tweehonderd uitgenodigd voor deelname in de Kunsthal in Rotterdam. “Dat vond ik op zich al een hele prestatie,” aldus een trotse Peter.

Ik geniet nog steeds van deze wonderlijke dag
In september was eindelijk de grote dag. Er zouden vier groepen van vijftig deelnemers strijden voor een plekje in de dagfinale. Er zouden tenslotte dertien deelnemers doorgaan. Het was voor Peter dan ook een grote verrassing om ook nog de dagfinale te halen. Voor Peter was dit een mijlpaal in zijn korte loopbaan als kunstenaar. De juryleden van deze wedstrijd hebben Peter op zijn hart gedrukt dat hij zeker door moet gaan met het schilderen van zijn ganzen. Niet alleen omdat zijn schilderijen erg mooi zijn, maar de liefde die zijn schilderijen uitstralen raakt je gewoon en dat is toch wel heel erg speciaal. Peter zelf geeft aan dat hij nog steeds dagelijks geniet van deze voor hem wonderlijke dag. Ben jij ook zo nieuwsgierig geworden naar de ganzen van Peter of wil je zijn schilderijen zien, kijk dan op www.buffganzen.nlWilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : De Uitstraling

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina klik dan op een onderstaande link.
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail