Verzorging en karakter van de Toulouse gans of Dewlap Toulouse gans oftewel het zware type!

De grote zware Dewlap Toulouse gans is een vriendelijke en in het algemeen een zeer rustige gans. Toch zijn er enkele bloedlijnen die helaas heel wat schuwer zijn. Wat erg belangrijk is bij dit zware type Toulouse ganzenras is dat u zich rustig en behoedzaam om de toulouse gans heen begeeft.

Mbt de verzorging van deze Toulouse ganzen moet u vooral denken aan een goed egale weide, zonder gaten en kuilen. De Dewlap Toulouse gans is het eerste jaar nog erg beweeglijk maar naar mate hij ouder wordt en zwaarder wordt het moeilijker voor de Toulouse gans om snel te lopen en/of zijn evenwicht te bewaren als hij in een kuil zou trappen. Een toulouse gans ziet tenslotte niet wat voor hem is enkel wat naast en boven hem gebeurt. Om vervelende ongelukken te voorkomen is een egale weide voor een Toulouse gans noodzakelijk.

Zorg voor kort gras in de weide van de Toulouse gans, vooral in het broedseizoen zal dit zware type Toulouse ganzenras u hier erg dankbaar voor zijn. Nu zijn de Toulouse ganzen niet zo'n enorme graseters als ze volwassen zijn maar tijdens het broesseizoen eten ze graag wat gras naast het watervogelvoer. Dewlap Toulouse ganzen eten voornamelijk het eerste jaar eten redelijk wat gras, net zoals de andere ganzenrassen. Een bad met een wat lagere instap is geen noodzaak maar waarderen de Dewlap Toulouse gans enorm. Bovendien helpt het de Toulouse ganzen bij het paren. Een schoon bad is een waar feest voor de Toulouse gans! Ook het zware type Toulouse gans blijft tenslotte een watervogel.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat een Dewlap Toulouse gans vaak een wat lossere bevedering heeft dan de andere ganzenrassen. Houdt daarom uw Dewlap Toulouse ganzen altijd in de gaten of ze niet lek raken gedurende een periode met zware regenval of langere periodes met sneeuwval. Over het algemeen kunnen de Toulouse ganzen goed tegen ons weertype maar mochten ze lek raken dan zou u ze bij slecht weer binnen moeten kunnen houden of 's nachts in een nachthok onder moeten kunnen brengen.

De omheining van de ganzen weide hoeft voor een Dewlap Toulouse gans niet zo heel hoog te zijn. Toulouse ganzen worden vaak te zwaar om er overheen te kunnen vliegen dus 80 cm tot 100 cm volstaat voor deze zware Toulouse ganzen.

Dewlap Toulouse ganzen staan erom bekend dat ze erg goede eters zijn. Dit heeft als gevaar dat de Toulouse gans veel te zwaar kan worden en moeite met paren kan krijgen. Ben daarom voorzichtig met brood, mais, tarwe en teveel watervogelkorrels. Geef Toulouse ganzen niet teveel te eten als de temperaturen redelijk zijn. Vanzelfsprekend geeft u de Toulouse ganzen wat meer te eten in periodes met extreme vorst. Zo staat Toulouse gans Jerry hier altijd vooraan met haar bek al wijd open als we met een appeltje oid komen...

Qua karakter is de Toulouse gans een vriendelijke, wat voorzichtige gans. Misschien is bescheiden een beter woord voor deze zware lobbes. Daar kwamen wij met onze Toulouse gans Jerry achter toen ze per ongeluk een keer te hard in onze vingers beet en we wat verschrikt reageerden en onze stem iets of wat verheften. Het arme dier schrok daar zo van en stond zo beteuterd te kijken dat ze twee dagen niet meer dichtbij durfde te komen. Typisch iets voor een Toulouse gans om zo te reageren. Een American buff of Tufted buff gans is niet zo snel onder de indruk van een standje maar met een Dewlap Toulouse gans moet je echt wat voorzichtiger en rustiger omgaan.

Ook nooit Dewlap Toulouse ganzen opjagen want dan vallen ze geheid. Altijd voorzichtig bijv. de Toulouse gans het hok in leiden als je ze wilt oppakken en dit zeer rustig doen. De kans op breuken kan namelijk groot zijn als Toulouse ganzen in paniek raken.

Dewlap Toulouse ganzen kan je het beste als koppeltje houden. Een trio kan maar de Toulouse gent zal als hij wat ouder wordt maar 1 favoriet vrouwtje hebben en het andere Toulouse gans vrouwtje misschien negeren maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Toulouse gans Tom vindt het heel prettig dat hij twee Toulouse gans dames om zich heen heeft. Zorg ook dat een koppel Dewlap Toulouse ganzen hun eigen weitje hebben tijdens het broedseizoen om vechten met de andere genten te voorkomen. Een ander koppel naast de Toulouse ganzen kan de gent wel wat actiever houden.

Fokken met de Toulouse ganzen is heel wat moeilijker dan met de andere ganzenrassen. Vooral omdat Toulouse ganzen zo zwaar zijn dat er vaak problemen met de bevruchting voorkomen. Een ander probleem is dat de Toulouse gans te zwaar is en daardoor wat te lomp kan zijn om zelf haar eieren uit te broeden. De Toulouse gans kan de eieren namelijk kapot trappen. De eieren van de Dewlap Toulouse gans kan je beter door of een ander ganzenras of een eend uit laten broeden of de eieren van de Dewlap Toulouse gans in de broedmachine uit broeden.

Ook de kuikens van Dewlap Toulouse ganzen zijn wat voorzichtiger en vaak wat langzamer dan van de andere ganzenrassen. Houdt hier rekening mee als u zelf kuikens van de Toulouse gans heeft. Raszuivere Toulouse ganzen kuikens zal u ook niet kunnen bemachtigen omdat de fokkers deze pas verkopen als ze volledig in de veren zitten. En zo hoort het ook. De jonge Toulouse kuikens groeien snel maar ook hier is weer voorzichtigheid geboden met teveel voeding.

Verder komt de verzorging van dit zware type Dewlap Toulouse ganzen ras overeen met de verzorging van de andere ganzenrassen. Voor meer informatie hierover verwijzen we u graag via de volgende link naar de pagina met onze boeken die we hierover geschreven hebben: Ganzenboeken van Broederey de WeydeGansch.


Misschien w ilt u terug naar het begin van deze Dewlap Toulouse pagina?
Klik dan : Verzorging en karakter Dewlap Toulouse gans  
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail