Een stukje geschiedenis van de Dewlap Toulouse ganzen / Toulouse gans.

De Dewlap Toulouse gans behoort momenteel tot de zware gedomesticeerde ganzenrassen. De Toulouse gans stamt van origine uit de regio Haute Garonne in Frankrijk. Er zijn zelfs al gegevens over dit ganzenras bekend vanaf 1400. De Toulouse gans dankt zijn naam aan de hoofdstad van deze regio: de historische stad Toulouse.

Voorheen werd de utility Toulouse gans voornamelijk gebruikt voor de productie van de ganzenlever. Ze werden ook wel Mediterrane of Pyreneese gans genoemd in die tijd en was het een nutsdier. Ook het vlees, de slagpennen en het dons werden gebruikt vroeger. Deze Franse gans lijkt in niets meer op de huidige Dewlap Toulouse gans als enkel de kleur van het verenpak.

Rond 1850 zijn de eerste Toulouse ganzen door de graaf van Derby naar Engeland geÔmporteerd. Deze graaf was de voorzitter van de Zoological Society of London en heeft de Dewlap Toulouse gans gecreŽerd. Door jaren te selecteren op hoogte, gewicht, diepte, uiterlijk en vorm van het hoofd kreeg de Toulouse gans zijn huidige uiterlijk en de steeds zwaardere keel en buikwammen.

Vanzelfsprekend heeft men toentertijd de Toulouse ganzen ook erg goed gevoed om ze op deze manier ook zwaarder te krijgen. Algemeen bekend is namelijk dat je elk gedomesticeerd ganzenras een keelwam kan laten ontwikkelen door ze Ďte veelí te voeden. Tussen 1850 en 1900 kwam er vanuit Amerika en Duitsland ook interesse voor dit zware Toulouse ganzenras en werden diverse Toulouse ganzen geŽxporteerd naar deze beide landen. Jaren later werden er weer Dewlap Toulouse ganzen vanuit Amerika en Duitsland naar Engeland geÔmporteerd.

Ook in Nederland en Belgie zijn al jaren raszuivere Dewlap Toulouse ganzen te vinden al is het vaak erg moeilijk om de echte goede fokkers te vinden. Vooral Belgie heeft een paar zeer goede Dewlap Toulouse ganzen fokkers met erg veel kennis over deze zware watervogels. Vanuit Engeland en Duitsland komen ook vaak verzoeken voor hulp aan de Nederlandse en Belgische fokkers voor nieuwe bloedlijnen. Een klein select groepje Dewlap Toulouse ganzen fokkers heeft namelijk contacten in geheel Europa.

Toch blijft er helaas tot op heden een verschil tussen de Engelse/Amerikaanse types en de Duitse types van de Dewlap Toulouse gans bestaan. Ook in Nederland is dit het geval dat men het niet eens kan worden hoe de Toulouse gans nu zou moeten zijn en het lijkt erop dat het een kwestie van smaak van de fokker(s) is. Al jaren proberen bepaalde Belgische en Nederlandse fokkers eenheid te krijgen in de verschillende Dewlap Toulouse rasstandaarden. Het lijkt erop dat Duitsland hier nu gehoor aan wil gaan geven al heeft men nog jaren voor de boeg voordat men met het type van de Toulouse gans op 1 lijn zal staan.


Misschien wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Historie Dewlap Toulouse ganzen
 


 
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail