Bevedering Dewlap Toulouse ganzen.

Hoe moet nu de bevedering van de echte Dewlap Toulouse gans zijn? Daar zijn helaas heel veel verschillende meningen over. Toch zou men enkel en alleen naar het belang van de gans moeten kijken en hoe de bevedering van een 'wilde' gans is: Oftewel goed aangesloten zodat de ganzen niet lek kunnen raken. Helaas zijn vele Dewlap Toulouse ganzen tegenwoordig in het bezit van een zeer los verenpak wat hun gezondheid niet ten goede komt alsof ze continue in de harde wind staan. Het lijkt wel alsof alle veren los zitten en alle kanten opstaan. Vooral bij de zogenaamde Engelse en Amerikaanse types. Mocht zo'n los bevederde gans lek raken tijdens de wintermaanden dan kan de gans zo een longontsteking oplopen en sterven. En dat is nu net wat men niet zou moeten willen vinden wij.


Hoe is dit nu ontstaan zal u zich afvragen? Zowel in Engeland als Amerika heeft men zich voornamelijk gericht op het steeds zwaarder en dieper fokken van de Toulouse ganzen. De borstwam zou en moest zo diep mogelijk worden, ze vallen bijna voorover en kunnen zich maar amper meer bewegen als ze na drie jaar volledig uitgegroeid zijn. Een vervelende factor die daaruit voortkwam was dat de genten zo verschrikkelijk zwaar waren geworden dat ze bijna niet meer konden bevruchten. In Amerika past men daarom al kunstmatige inseminatie toe bij de Dewlap Toulouse ganzen. Doet men dit niet dan komen er zeker geen ganzenkuikens. Ben je dan nog wel met dierenwelzijn bezig vragen wij ons af of is het enkel het ego van de fokker wat gestreeld moet worden.

Door het steeds zwaarder en dieper fokken van de Dewlap Toulouse gans heeft men de bevedering links laten liggen waardoor er nu zoveel problemen ontstaan. Daarnaast is men enorm gaan fokken met verwante dieren, om dit zware type te kunnen behouden, waardoor er nu ook erg veel inteeltproblemen zijn ontstaan zoals steekvleugels o.a.

Gelukkig laten de Franse fokkers van de Toulouse ganzen zich niet gek maken zoals de fokkers hier in Nederland en Engeland. De Toulouse gans is tenslotte van oorsprong een Frans ras en juist die standaard zou men moeten volgen vinden wij maar nee binnen Europa wil men allemaal de beste fokker zijn en houdt men geen rekening met hoe de Dewlap Toulouse gans echt zou moeten zijn en dat is erg jammer dat men het belang van de gans op de tweede plaats stelt.

Sinds kort hebben we binnen Europa erg goede contacten en helpen deze buitenlandse fokkers ons om het juist type, met de juiste bevedering, weer terug te fokken in het Dewlap Toulouse ganzen project!

Juiste bevederingFoutieve bevedering

Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan :
Bevedering Dewlap Toulouse ganzen


 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail