Tamme of gedomesticeerde ganzen

De geschiedenis van tamme of gedomesticeerde ganzen ligt, zoals bij vele andere diersoorten, bij de mens. Eeuwen geleden werden tamme of gedomesticeerde ganzen al gebruikt voor het vlees, de eieren, de veren voor het maken van pijlen, het dons en werden de tamme ganzen als bewakers van huis en erf gebrukt. Eveneens werden er toentertijd van de grote slagpennen van de tamme ganzen pennen gemaakt om mee te schrijven. De beroemde ganzenveer.

De voorouders van onze tamme ganzen, of beter gezegd gedomesticeerde ganzen, waren de Grauwe gans en de Zwaangans. De Latijnse naam van de Grauwe gans is: Anser anser en van de Zwaangans: Anser cygnoides. Doordat de mens de wilde of oorspronkelijke ganzen vingen en kortwiekte was het voor deze ganzen onmogelijk om nog te kunnen vliegen. Door het kortwieken werden de ganzen bovendien veel te zwaar om nog te kunnen vliegen. Zodoende bleven deze ganzen bij de mens. Op deze manier werden het tam gemaakte ganzen of beter gezegd; gedomesticeerde ganzen. Door het domesticeren van deze ganzen ontstonden er in de loop der jaren ook diverse kleuren en verloren diverse ganzenrassen hun schutkleur.

Al de ganzenrassen die wij nu tamme ganzen noemen stammen af van deze twee oorspronkelijke of wilde ganzenrassen. Door het fokken met deze ganzen en het kruisen van verschillende ganzen ontstonden de vele gedomesticeerde ganzenrassen die we nu kennen. Buiten de verschillen in grootte, gewicht en kleur onderscheiden deze gedomesticeerde ganzenrassen zich ook door hun karakter. Elk ganzenras heeft zijn eigen karakter. Vele mensen denken een gans is een gans maar mocht u ganzen aan willen gaan schaffen houdt hier dan rekening mee! Net zoals de vele honden- en kattenrassen allemaal eigen karaktereigenschappen hebben zo hebben de diverse ganzenrassen dit ook. De tamme ganzenrassen die we nu kennen hebben de Latijnse naam: Anser anser domesticus. Vreemd eigenlijk want zo denkt men al snel dat al die verschillende ganzenrassen hetzelfde zijn. Zo noemt men de boerengans ook vaak de tamme gans en ook dit leidt tot vele misverstanden.

In Nederland worden de gedomesticeerde ganzenrassen niet meer gebruikt voor de doeleinden waar ze in vorige eeuwen voor gebruikt werden. Tegenwoordig wil men graag een koppel ganzen als hobbydieren hebben. Doordat vele mensen uit de stad vertrokken zijn naar de dorpen hebben ze al snel een weide voor een paar dieren. Mede omdat ganzen makkelijk te houden dieren zijn, en bovendien erg waaks zijn naar vreemden, kiest men vaak voor ganzen. Deze hobbydierhouders zijn er in grote mate verantwoordelijk voor dat deze vaak zeldzame en met uitsterven bedreigde ganzenrassen in stand gehouden worden.


Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Tamme ganzen

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina?
Klik dan op een onderstaande link.
 
 
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail