Peter Jacobs samen met zijn schilderij van Cassanova en de tweede voorronde van de amateurkunstprijs Het Vierkante Ei georganiseerd door de Volkskrant en de NPS in de Kunsthal te Rotterdam.

Op de radio hoorden we in augustus een reclamespotje over de amateurkunstprijs 'Het Vierkante Ei' georganiseerd door de Volkskrant en de NPS. Een week daarna hoorden we het reclamespotje weer en keken we op de website: www.vierkanteei.nl
Tja ganzen komen uit een ei, dan wel geen vierkant ei maar toch een ei dachten we.

Vooral omdat Peter Jacobs erg benieuwd was wat een vakjury van zijn werk zou vinden hebben we hem ingeschreven voor deze amateurkunstprijs. Tenslotte schildert Peter Jacobs pas sinds eind 2004 en heeft hij daar helemaal geen opleiding voor gehad. Het schilderij van onze Cas, voluit genaamd Cassanova werd doorgestuurd via het inschrijfformulier van de website van Het Vierkante Ei.

Daarna was het afwachten of Peter met zijn schilderij van Cas geselecteerd zouden worden om in september naar de Kunsthal in Rotterdam te mogen komen. Begin september volgde onderstaande e-mail!----- Original Message -----
From: het vierkante ei
To: VK Marketing
Sent: Friday, September
Subject: Geselecteerd voor de voorronde van Het Vierkante Ei

Geachte heer/mevrouw,

U heeft zich ingeschreven voor de voorronde van het Het Vierkante Ei , de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor amateur-kunstenaars, in september in de Kunsthal in Rotterdam. Door de enorme hoeveelheid inschrijvingen heeft de kunstredactie aan de hand van het toegezonden beeldmateriaal een voorselectie moeten houden.

Gefeliciteerd! U bent geselecteerd om deel te nemen aan de voorronde in de Kunsthal.

Begin volgende week ontvangt u per post een bevestigingsbrief, evenals aanvullende informatie over het verloop van deze dag en een routebeschrijving.

Tot volgende week in de Kunsthal in Rotterdam!

Met vriendelijke groet,

Tessa Hoenekamp
PR & Sponsoring


Goh daar werden we even stil van maar het was ook erg leuk en spannend natuurlijk.

Die zaterdag vertrokken we samen met Cas zijn beste vriendin juf Corine van de Beatrixschool uit Dordrecht naar de Kunsthal in Rotterdam. Onze Cas heeft een speciaal plekje in het hart van juf Corine dus we wilden erg graag dat ze met ons meeging. Om 13.15 moesten we aanwezig zijn. Peter Jacobs en Cas waren uitgenodigd voor de derde ronde van die dag.

Bij binnenkomst kreeg Peter Jacobs nummer 2498 op een papiertje geschreven wat Peter bij het schilderij van Cassanova diende te leggen. We gingen naar de ruimte waar de voorronde gehouden werd en Peter zocht een mooi plekje voor Cas zijn schilderij uit. Gestaag volgde de andere deelnemers van de derde ronde en in totaal waren het 50 schilderijen, foto's en objecten waaruit twee of drie rondewinnaars gekozen zouden worden die mee gingen dingen in de dagfinale welke gehouden zou gaan worden om half vijf na de vierde ronde.

Om half twee kwam de vakjury, bestaande uit: Sacha Bronwasser, kunstrecensente van de Volkskrant, Hans Aarsman, fotograaf, Arie Schippers, kunstenaar en Jannet de Goede, conservator in de Kunsthal. De amateurkunstenaars werden verzocht bij hun werk te gaan staan om zodoende een korte uitleg te kunnen geven aan de vakjury. Nadat de vier koppige vakjury de werken bekeken hadden en met de amateurkunstenaars gesproken hadden werden de kunstenaars verzocht naar het auditorium van de Kunsthal terug te gaan zodat de vakjury nogmaals rustig alle kunstwerken konden bekijken en een keuze konden maken welke schilderijen, objecten of foto's door zouden gaan naar de dagfinale. Hierna werden alle amateurkunstenaars en hun intoduce’s verzocht weer naar boven te komen voor de uitslag.

De jury had hun keuze gemaakt al was het niet makkelijk geweest vertelden ze. Deze derde voorronde had erg veel potentiele kandidaten en in plaats van drie hadden ze vier kunstwerken uitgekozen voor de dagfinale. We hadden inderdaad al gezien dat er veel mooie kunstwerken waren. Daarna werd er verteld dat er voor deze zaterdag maar liefst meer dan 3200 inschrijvingen waren geweest en dat ze een flinke klus gehad hadden aan de voorselectie van het ingestuurde materiaal via het inschrijfformulier van de website van Het Vierkante Ei. Ze vertelden ook dat het al heel bijzonder was dat men uitgenodigd was voor deze vier voorrondes van de amateurkunstprijs Het Vierkante Ei en al erg tevreden konden zijn want hun kunstwerken waren van erg hoge kwaliteit. Maar zoals bij een spelletje of wedstrijd zijn er helaas afvallers en konden er maar vier naar de halve finale doorgaan.

En daarna werden de winnaars van de derde ronde bekend gemaakt.....
Als eerste winnaar van deze derde voorronde is unaniem door de vakjury gekozen voor: .....


Peter Jacobs met zijn schilderij van Cassanova!

We verschoten en Peter bleef zelfs helemaal verschrikt staan. De jury keek met lange nekken in het rond waar Peter Jacobs toch was terwijl we recht voor hen stonden. Ik schoot 'wakker' en gaf hem een zetje en zei: Naar voren joh... Alle omstanders schoten in de lach. Wow wat overviel hem dat zeg. Corine en mij eveneens natuurlijk.

De vakjury was erg onder de indruk van het schilderij van Cas en prezen Peter dat hij zo goed had weten weer te geven de liefde van de mens voor zijn dier maar ook..... de liefde van het dier voor zijn baas. Daarnaast was het kwalitatief een meesterwerkje werd er verteld.

En daar sta je dan. Helemaal verbrouwereerd maar dolgelukkig natuurlijk door zulke mooie woorden, voor een door jouwzelf gemaakt schilderij, van een vakjury maar natuurlijk ook geweldige erkenning dat je op de juiste weg bezig bent.

Daarna was het wachten tot half vijf voor de dagfinale. Al de kunstwerken werden in het cafe van de Kunsthal neergezet en de vakjury vertelde van elk werk waarom zij deze kunstwerken zo bijzonder vonden en waarom zij vonden dat deze in de dagfinale thuis hoorden.

Wederom werd verteld dat Peter Jacobs zijn gans Cassanova op een voortreffelijke wijze had weten weer te geven maar nu roemden ze ook zijn techniek. Het was verbazingwekkend voor een amateurkunstenaar met geen opleiding werd er gezegd en men vertelde dat je helemaal geen dikke klodders verf nodig hebt om tot een prachtig werk te kunnen komen. Dat met het dun aanzetten van verf en met veel precisie een meesterwerk gecreeerd kon worden en dat iedereen hiervan met het schilderij van Cassanova het voorbeeld zag...
En dan word je toch weer even stil...

Van de meer dan 3200 inzendingen zijn er tenslotte dertien uitgekozen voor de dagfinale of beter gezegd de halve finale. Helaas heeft Peter Jacobs met het schilderij van Cas de finale niet bereikt maar wederom werd door de vakjury gezegd dat alle finalisten van de dagfinale stuk voor stuk professionele meesterwerkjes hadden gemaakt en dat ze erg trots op zichzelf konden zijn dat ze zover gekomen waren!

Als daarna dan ook nog jurylid Arie Schippers speciaal naar je toekomt om je te verzekeren dat je op deze weg moet doorgaan, hij zich erg sterk gemaakt had voor Peter Jacobs zijn schilderij maar dat hij samen met drie anderen moest kiezen omdat het maar een wedstrijdje was, dat je zeker de kwaliteiten bezit, dat Peter Jacobs zeker vast moet houden aan dit onderwerp en verteld dat Peter Jacobs erg veel potentieel in zich heeft dan heb je toch gewonnen!

Dan heb je zomaar erkenning gehad van kenners, wordt je plots erg stil, geniet je enorm en realiseer je je voorzichtig dat je echt een gave hebt!

Het was een geweldige ervaring voor ons allemaal. We genieten er nog van!Hieronder treft u enkele foto's aan van deze geweldige dag!


       Zo staat op YouTube een filmpje over deze tweede voorronde van Het Vierkante Ei. Wat wel leuk te vermelden is: Het schilderij van Cassanova krijg je op het laast ook nog te zien als een medstander te horen heeft gekregen dat hij niet doorging naar de dagfinale en vertelde dat er altijd baas boven baas is... En dat met het schilderij van Cassanova op de achtergrond!

Klik voor het filmpje op YouTube:
www.youtube.com


Wil je terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Amateurkunstprijs Het Vierkante Ei

Wil je verder naar een volgende pagina over Peter Jacobs? Klik dan op een onderstaande link
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail