Gedrag gedomesticeerde of tamme gans

De verschillende ganzenrassen hebben allemaal hun eigen karakter. Toch zijn er ook overeenkomsten in ganzen gedrag. Zo zullen alle genten (mannetjes gans) zich in het broedseizoen wat feller opstellen en hun favoriete vrouwtje (de gans) afschermen. Zo leven grotere groepen ganzen volgens een bepaalde rangorde en deze groep kan zelfs uit diverse ganzen families bestaan.


Afhankelijk hoe de ganzen opgevoed zijn maakt het verschil hoe de ganzen reageren op de mens. Zijn de ganzen, zoals vele gedomesticeerde of tamme ganzen in de openbare parken en vijvers, meer op zichzelf aangewezen dan zullen deze ganzen voorzichtiger naar de mens toe zijn. Hooguit zullen deze ganzen wat fel blazen en sissen als een mens te dichtbij komt. Zelden zal het tot een echte confrontatie komen of de mens moet de eieren uit het nest willen roven of de jonge ganzen of de ganzenkuikens willen pakken. Veel mensen vinden deze ganzen vaak agrssief omdat de ganzen op hen afkomen. Realiseer u dat dit aangeleerd gedrag is! Deze ganzen zijn door andere mensen aangeleerd dat ze wat te eten krijgen. Dus... als ze mensen zien denken ze meteen: we krijgen eten!
Heeft u ooit wilde of oorsprongkelijke ganzen op een akker of weiland naar mensen toe zien komen die een plastic zak bij zich hadden?

Ganzenkuikens die alleen door de mens opgevoed zijn moet geleerd worden wie de baas is. Doet men dit niet dan kan men grote problemen krijgen met deze ganzen. Deze ganzen zijn hun natuurlijke angst voor de mens kwijtgeraakt. Vooral gedurende het broedseizoen moert men hier alert op zijn.

Ganzenkuikens die de eerste weken door de mens opgevoed worden en daarna door de ouders verder opgevoed worden geven niet vaak problemen mits de ouders goed opgevoed zijn en de verzorgers hun ganzen geleerd hebben wie de baas is.

In Amerika worden veel ganzenkuikens vanaf de eerste dag door mensen opgevoed om ze in huis als huisdier te kunnen houden. Dit is erg gezellig en leuk maar realiseer je dat zo'n gans nooit langer dan 3 uur alleen kan zijn, niet meer weet of hij of zij een "gans" is, andere ganzen niet kent en er bang voor is en nooit meer terug kan bij een groep ganzen als men het "beu is". Realiseer je dat je een gans die alleen door de mens opgevoed is zonder soortgenoten zijn gehele instinct kwijtgeraakt is en in ganzentermen helemaal "gestoord" is. Denk daar aub vooraf goed over na voordat je hieraan begint en vergeet niet dat een gans een behoorlijke leeftijd kan bereiken!

Maar eveneens het aanschaffen van enkele ganzenkuikens raden wij niet aan als je geen volwassen dieren hebt. De ganzenkuikens leren nog heel veel van hun (pleeg)ouders wat de mens ze niet bij kan brengen. Daarbij begin nooit zomaar aan een paar ganzen maar zorg dat je goed voorbereid bent door de nodige inlichtingen in te winnen en vrijblijvend fokkers te bezoeken. Kies een ganzen ras wat bij je, en je gezin, past!

Gedomesticeerde of tamme ganzen zijn van nature groepsdieren en geen solitair levende dieren. Een koppel ganzen is trouw (monogaam) aan elkaar zolang beide partners leven.

Ganzen zijn goede wakers en ook de verschillende ganzenrassen hebben allemaal hun eigen volume. Zo zijn er ganzenrassen die erg vaak aanslaan en veel lawaai kunnen maken. Daarnaast zijn er ganzenrassen die veel rustiger zijn. De ene gans gakt nu eenmaal wat harder dan de andere. Zelfs binnen een bepaald ganzenras zijn er ganzen bij die wat luider kunnen zijn. Zo hebben we hier Liam en Puncky die wij overal bovenuit herkennen. Beide genten zijn zeer alert op vreemde geluiden en gebeurtnissen. Als die twee beginnen te gakken kunnen we gerust gaan kijken wat er mis is.Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Gedrag van tamme ganzen

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina?
Klik dan op een onderstaande link.


  
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail