Jonge ganzen (kuikens) nieuws en foto pagina van de maand Juni 2007 !

Voor de ganzenkuikens van 2009:
Klik : Vreemde 'gans' in de bijt


Eindelijk enkele foto's en nieuws van onze ganzenkuikens op deze juni pagina. De ganzenkuikens of beter gezegd de jonge ganzen worden groot! Het is schitterend om te zien hoe dat dons nu tussen de veren uitsteekt.Zaterdag 2 juni 2007

Je ziet de ukken weer groeien. Zo goed als alle veren komen nu door. Natuurlijk zit er nog volop dons tussen maar ze zijn echt 'ganzen' aan het worden. Dit is ook de periode dat ze wat eigenwijzer worden en dat we de karakters leren kennen. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn en spelen en rennen heel wat af. Vaak tot grote schrik van de pleegouders. Die kunnen de ganzenkuikens vaak niet bij houden. Alle elf blijven het schatjes, zeer aanhankelijk en super vriendelijk. Er zijn al een paar mensen geweest voor een koppeltje en die genoten er ook zo van. Die mensen waren erg verbaasd dat ze zo tam en vriendelijk waren. Dat is onze opzet ook om erg tamme en goed gesocialiseerde jonge ganzen te krijgen. Omdat we het deze week erg druk gehad hebben en geen tijd gehad hebben om deze pagina bij te werken hieronder wat meer foto's dan normaal.  
  
  


Zaterdag 9 juni 2007

Ach wat hebben de ganzenkuikens het warm gehad afgelopen week. Vooral gisteren was het niet leuk meer voor ze. Ze lagen of in de schaduw te puffen of zaten in het badje om wat af te koelen. Er was met die hitte weinig activiteit. Helaas voor de ganzenkuikens of beter gezegd de jonge ganzen hebben ze gisterenmiddag vanaf half vier en vanmorgen binnen moeten blijven. Het kwam met bakken uit de hemel gevallen. Gelukkig voor ze werd het vanmiddag droog en konden ze alsnog naar buiten toe. Nu is het niet zo dat ze een hekel hebben om binnen te moeten zitten maar daar is natuurlijk geen gras. Vandaar dat ze erg blij waren dat ze toch nog naar buiten konden. We hebben een jonge gans die erg groot is en verzot is op het badje. Die uk hebben we vandaag een wat dieper vijvertje uit laten proberen. Alsof die uk niet anders gedaan heeft stapte hij in het vijvertje. Meteen met zijn hoofdje omlaag duiken natuurlijk. Geweldig vond die uk het en de andere mochten er niet bij komen van hem. Het verschil met de ouderdieren wordt met de dag kleiner zo hard groeien ze nog steeds. Nog steeds zijn ze erg aanhankelijk en ze doen niets liever dan aan onze kleren knabbelen. Zo zijn er ook nog steeds bij die op schoot willen zitten of staan. Daar genieten we nog steeds enorm van! Ze zijn dit jaar alle elf zo leuk. lief en aanhankelijk dat we ze het liefst allemaal zelf zouden willen houden. Helaas hebben we daar de plek niet voor. Voor een paar hebben we al hele lieve mensen gevonden waar ze het gegarandeerd erg goed gaan krijgen maar het valt voor ons niet mee om afstand van ze te moeten doen. Elk jaar hetzelfde! Gelukkig mogen ze nu nog niet weg omdat ze nog zoveel van hun pleegouders moeten leren zodat wij er nog met volle teugen van kunnen genieten. Bovendien brengen we ze zelf naar hun nieuwe eigenaren om de stress van het verhuizen zo minimaal te maken. Tenslotte zien ze ons als hun ouders en vertrouwen ze ons voor 200%. In de auto worden dan ook altijd hele verhalen verteld tegen ons. Wel lachen hoor!


  
  
  


Maandag 18 juni 2007

Onze jonge ganzen zijn nu al bijna net zo groot als de pleegouders. Ze zijn nu ruim zeven weken oud en ganzenkuikens kan je ze echt niet meer noemen. Ze hebben al hun veren maar er steekt nog steeds wat dons tussen. Zo zijn ook nog niet alle veren volgroeid. Het is bij sommige geen gezicht hoe dat dons nog door de veren van de kuif bijvoorbeeld steekt terwijl bij anderen de kuif helemaal geen dons meer heeft. Soms denken we wel eens dat er eentje geen kuif meer terug krijgt... Niets dan dons en nog geen of bijna geen veren op zo'n koppie. Vooral tijdens deze periode veranderen ze weer erg snel en krijgen ze hun eigen gelaatsuitdrukkingen. Enkele ouderdieren zijn al aan het ruien en als ze hun vleugels uitslaan is het geen gezicht. De vleugels van de ukken zijn dan zelf groter. Onze beukenhaag hebben ze nu ook ontdekt. Ze zijn nu groot genoeg om eraan te gaan knabbelen. Tot snavelhoogte hoeven wij onze beukenhaag niet te snoeien. Dat doen de ganzen voor ons. Natuurlijk is het nog steeds een leuk spelletje om aan onze kleren te knabbelen. Zo heb je er vaak ineens vier aan je broekspijp hangen. Nu is het wel zo dat die snavel al heel sterk is en blauwe plekjes komen vaak voor deze dagen. Ze hebben absoluut nog geen idee dat dit pijn kan doen bij de mens en het is ook helemaal niet kwaad bedoeld. Alles is nog nieuw en interessant voor ze. Ze leren ook nog erg veel van de pleegouders op deze leeftijd en vaak wordt er eentje gecorrigeerd door de ouders als ze bijvoorbeeld te enthousiast aan onze kleren knabbelen. Dat is schitterend om te zien. De badjes worden nu ook vaker en door alle jonge ganzen gebruikt. Niet zo vaak als dat het wat warmer is maar toch liggen ze er regelmatig in. Soms is het dolle pret: dan springt er eentje het bad in, een ander springt erbij en dan snel samen met gespreide vleugeltjes weer uit dat bad springen en maar rondjes rennen door de wei. Ze steken dan vaak alle ganzen aan en het komt regelmatig voor dat alle ganzen en jonge ganzen in alle weitjes beginnen te badderen en rennen. Dan weet je echt niet wat je ziet als alles de dolle vijf minuten krijgt. Nog steeds zijn het alle elf heel aanhankelijke en vriendelijke jonge ganzen. We genieten nog steeds met volle teugen van dat jonge grut! Vandaar deze keer wat meer foto's...


  
  
  
  
  
  


Donderdag 28 juni 2007

Acht en een halve week oud zijn de jonge ganzen nu. En groot! Sommige zijn al groter dan hun pleegmoeder. Alle elf zijn het plaatjes dit jaar. Foto's maken blijft een avontuur. Er mislukt meer dan dat er goede bijzitten. Nog steeds duiken ze met hun snoet in de lens van de camera. Dat levert vaak rare foto's op, halve koppies, geen hoofd omdat ze ineens bewegen en ga zo maar door. Hieronder een paar mislukte foto's.... Hun vleugels krijgen al een flinke afmeting en ze merken nu dat ze wat met die vleugels kunnen. Ze komen nog net niet omhoog maar dat zal niet lang meer duren. Niet dat ze echt kunnen vliegen maar een klein stukje lukt ze vaak als ze nog zo jong zijn. Het is wel lachen hoor als je zo'n meute op je af ziet komen met uitgespreide vleugels. Vandaar een hele serie foto's hiervan.

  
  
  
  
  
  Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Jonge ganzen (kuikens) in Juni

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina?
Klik dan op een onderstaande link. 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail