De historie of anders gezegd: het ontstaan van Broederey de WeydeGansch!
Hoe en waarom zijn jullie met deze buffganzen gaan fokken zijn vragen die we vaak te horen krijgen. Vandaar hier een verslag over het ontstaan of de historie van Broederey de WeydeGansch.

In 1998 verhuisden we van de stad naar een dorp en kregen we wat ruimte om enkele dieren te gaan houden. Één van ons was erg gecharmeerd van ganzen en wilde graag één enkel koppeltje ganzen als huisdieren op het erf hebben. Nu was op dat moment niet iedereen gelukkig met de keuze voor ganzen: ...Wat wil je? ...Ganzen? ...Wat moet je daar nu toch mee? ... waren veel gehoorde opmerkingen maar in 2002 werd diegene 40 jaar en wilde helmaal niets anders als cadeau hebben dan een paar buff kleurige ganzen met kuifjes...

Vandaar dat er in April 2002 acht Amerikaanse buffganzen, zes met en twee zonder kuifje, naar Nederland kwamen.

We wilden deze buffganzen enkel en alleen voor ons eigen plezier maar dat liep heel anders. Nadat we de ganzen hadden en er erg gecharmeerd van waren of beter gezegd helemaal verliefd op waren geworden vroegen we aan de fokker in Amerika of er nog meerdere mensen in Europa waren die deze ganzen met kuifjes hadden. Neen... jullie zijn de enige die deze ganzen in Europa hebben kregen we te horen waarop we toen dachten: Woh we hebben iets heel bijzonders... Geweldig zeg.

Zo lazen we op een gegeven moment ook op een Amerikaanse website dat deze ganzen met uitsterven bedreigd worden en we wilden daar natuurlijk meer van weten. Vandaar dat we netjes in het Engels een mailtje naar deze organisatie stuurden voor meer informatie. Je wilt het niet geloven maar we kregen antwoord in "Het Nederlands" terug ...
Wat bleek: Een dame uit Breda die met een Amerikaan getrouwd was werkte daar als office manager!

"Oh wat geweldig dat jullie deze ganzenrassen hebben en ga er aub mee fokken want hier in Amerika wordt er bijna niet meer naar omgekeken" schreef ze ons terug! Ai... ja maar... wij zijn stadsmensen en weten van niets en dat kunnen we niet dachten we bij onszelf.

We vertelden dit alles tegen vrienden en kregen als reactie: Ja zeg... nu jullie dit weten kan en mag je dit alles niet voor jezelf alleen houden en moet je ermee gaan fokken om ze voor uitsterven te proberen te behoeden... Ok daar waren we zelf ook al wel mee bezig maar we wisten echt helemaal van niets. Zo van de stad naar het platteland kan je het je voorstellen?

Gelukkig kenden we al enkele mensen in het fokkerswereldje die in onze ogen op een goede en leuke manier met hun dieren omgingen en ons aanboden ons bij alles te willen helpen. Zo ook Chris en Mike Ashton, één van de drie topfokkers uit Engeland die we in oktober 2002 leerden kennen en ons eveneens aanboden te willen helpen en ons alles wilden leren. Zo ook de fokker uit Amerika, waar we onze ganzen van gekocht hadden, bood ons aan ons met raad en daad bij te willen staan als we maar zouden gaan fokken met deze ganzenrassen!

En wat doe je dan als zoveel mensen dit tegen je zeggen, je tot over je oren verliefd bent op deze ganzenrassen om hun geweldige karakters en dolle capriolen? Ja dan vind je ook zelf dat je dit alles niet alleen voor jezelf mag houden en duik je in het diepe! Je ziet wel waar het allemaal op uitdraaid maar vooral dat je intens geniet van alles wat er gebeurt op dat moment!

Tja en toen moest er natuurlijk ook een naam komen voor heel het gebeuren . Zo ontstond de naam Broederey de WeydeGansch! Geen bedrijfsmatige opzet maar puur hobbymatig en op een verantwoorde en goede manier ganzen houden! Daarnaast waren we zo trots op onze ganzen dat we deze graag wilden laten zien dus volgde er al snel een website om deze twee ganzenrassen meer bekendheid te kunnen geven.

Genieten? Nou en of! Niet alleen van het leren, van het vele werk dat we ermee hebben maar vooral van de eerste ganzenkuikens hebben we enorm genoten. We kunnen nu enorm lachen om de meest domme fouten die we gemaakt hebben en om de periodes dat we met de handen in het haar zaten dat we het niet meer wisten hoe nu toch verder te moeten gaan...

Maar zoals alles vaak op zijn pootjes terecht komt kwam dat ook bij ons! We hebben onze ervaringen in onze boeken gebundeld om ook anderen ganzenliefhebbers te kunnen helpen zodat hopelijk ook alle andere gedomesticeerde ganzenrassen in stand gehouden zullen worden! Maar nog veel meer gebeurde er... Zo maken we schilderijen van onze ganzen, geven we veel informatie via onze website buffganzen.nl., beantwoorden we vele e-mails met vragen en gaan we gegarandeerd in de toekomst nog veel meer dingen doen om mensen te kunnen helpen met het houden van ganzen als huisdier op en rond het erf!

Maar het meest belangrijke is dat we intens genieten van onze hobbymatig gehouden ganzen en van alles wat zich daarom heen spontaan aanbied. Zoals de mensen die interesse hebben in onze ganzen maar vooral wat zich wellicht nog aan zal gaan bieden in de toekomst!

Tot zover de historie of het ontstaan van Broederey de WeydeGansch!

Wordt vervolgd... Gegarandeerd!

Broederey de WeydeGansch of zoals velen ons noemen... buffganzen.nl


De foto's op deze pagina zijn allen van onze Bikkel! Een zeer bijzondere jonge gans van 2007 die door een noodlottig ongegval bij zijn nieuwe eigenaar om het leven gekomen is helaas. Daarom op deze pagina een eerbetoon aan onze mooie, lieve, nergens bang voor zijnde en ondeugende Bikkel!

Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan : Het ontstaan of de historie van Broederey de WeydeGansch

Of doorgaan naar een volgende pagina van buffganzen.nl?
Klik dan op een onderstaande link:


Startpagina / Het ontstaan van Broederey de WeydeGansch / Sitemap van Buffganzen.nl / Zuster Anne-Katrien

 


 
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail