Avicultura kleindiermagazine:

De bevalling van een beginnend ganzenhoedster.


DE BEVALLING VAN EEN BEGINNEND GANZENHOEDSTER.

Wat was het spannend die laatste dagen, zouden we jonge gansjes krijgen? Een Belgische vriend, die bedolven werd onder mijn vragen en gegarandeerd helemaal gek werd van al mijn telefoontjes, wist het mooi te verwoorden: U bent in blijde verwachting en gelijk had hij.

Mooi is het om te zien hoe zo’n gans haar nest met eieren verzorgt, vooral hoe ze het toedekt met stro en dons als ze er even een minuutje of tien af gaat om wat te eten, drinken en of een bad te nemen. Het lijkt alsof ze een ingebouwde klok hebben want ze weten precies hoelang ze van het nest kunnen blijven om daarna met een speciaal ganzenpasje weer naar het nest terug te gaan. Ik kon precies aan de manier van lopen zien of ze terug ging naar het nest of niet.

Zaterdag, de 28ste dag werd het helemaal spannend, al had men mij verschillende dingen verteld. Het kan wel duren tot de 31ste dag maar als het "verse" eieren zijn zullen ze wel eerder uitkomen. Vandaar dat ik op dag 28 zeer alert was en toen Carmen ‘s middags haar nest afging om een bad te nemen wist ik niet hoe snel ik dat hok in moest komen om de eieren te bekijken. Ja hoor een ei met een gat erin, dus lang zou het niet meer duren.

Zondagmorgen in alle vroegte mijn bed uit om te gaan kijken. Helaas nog niets te zien of te horen dus Carmen maar met rust gelaten. Een uurtje later weer gaan kijken en wat een toestand zeg: had Alicia, die helemaal niet broeds was, Carmen van het nest geduwd en was die dame zelf met haar dikke bats op de eieren gaan zitten. Arme Carmen zat er zielig naast te kijken dus moest er ingegrepen worden. Dikke handschoenen aan en Alicia, die luid protesteerde en flink beet, voorzichtig van dat nest getild om de eieren niet te beschadigen en buiten gezet. Carmen klom weer op het nest en……….ik kon nog net een klein koppie zien en hoorde gepiep. Yes we hebben er eentje en nu vlug dat nest met gaas afzetten zodat Alicia er niet meer bij kan komen.

Aan de andere kant van het nest het deurtje verwijderd, een soort van kraamkamer gemaakt en met regelmaat gaan kijken of er al meer kuikens uitgekomen waren. Geweldig zo tam als Carmen is want ze vond het prima dat ik op mijn knieën voor dat nest zat te kijken. Zo heb ik dus, met de fotocamera paraat, heel wat tijd op mijn knieën voor dat nest doorgebracht en aan de andere kant van het nest, achter het gaas, zaten de andere ganzen eveneens in spanning af te wachten. "Carmen ga nu eens omhoog, ik zie zo niets", vroeg ik met regelmaat en dan keek ze me met een schuin koppie aan en alsof ze wist wat ik bedoelde en ging de dame staan zodat ik mooi kon zien of er al meer kuikens geboren waren. Zelfs nog helemaal nat heb ik ze gezien en dat op 20-30 cm afstand.

De "bevalling" is prima verlopen, ik heb er enorm van genoten en Carmen heeft vijf schitterende gezonde kuikens. De eierschalen heeft Carmen zelf opgeruimd door ze op te eten….enne, a.s. donderdag mag ik weer op m’n knieën, want dan is Juanita "uitgerekend"!
Wilt u terug naar het begin van deze pagina? Klik dan De bevalling van een beginnend ganzenhoedster.

Of wilt u doorgaan naar een volgend artikel over onze ganzen? Klik dan op een onderstaande link.

 

 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail