Voortplanting en broeden met gedomesticeerde of tamme ganzen

Wie graag ganzenkuikens van zijn gedomesticeerde ganzen wil hebben moet met een paar zaken rekening houden. Je kan je gans zelf laten broeden of de ganzeneieren met een broedmachine uitbroeden. Zowel als je de gans zelf laat broeden of als je de ganzeneieren met een broedmachine uit gaat broeden dan heeft de gans een legnest nodig. Hier plaatsen wij half februari de legnesten voor onze ganzen in de nachtverblijven of nachthokken. Wij plaatsen de legnesten in de nachthokken omdat onze ganzen zich daar veilig voelen!

De meeste tamme of gedomesticeerde ganzenrassen leggen zo'n 10 tot 25 eieren maar er zijn ganzenrassen die veel meer eieren kunnen leggen. De periode dat een gans gaat leggen hangt eveneens af van het ganzenras. Zo zijn er ganzenrassen die al in januari eieren gaan leggen maar de meeste ganzenrassen beginnen pas rond begin/half maart eieren te leggen.

Mocht je de gans zelf haar eieren uit laten broeden geef haar dan niet teveel eieren. De kans op breuk is veel groter als er veel ganzeneieren in het nest liggen. Bovendien is het eerste ganzenei altijd onbevrucht. Geef haar liever maar een paar eieren zodat ze er goed op kan zitten dan dat je alle ganzeneieren in het nest laat liggen.

Beter is het om de ganzeneieren te rapen en op een koele plek te bewaren totdat de gans broeds wordt. Leg nadat er een behoorlijk aantal eieren gelegd zijn de oudste eieren terug in het nest om te kijken of de gans broeds wil worden. Blijft de gans netjes broeden dan verwissel je de oudste ganzeneieren met een paar eieren die later gelegd zijn.

Geef de gans tijdens de periode dat ze broed ook de nodige aandacht en houdt in de gaten of de gans haar nest verlaat om te gaan eten, drinken en een bad te nemen. Vaak zijn er hardnekkige exemplaren die weigeren van het nest te komen en op deze manier van uitputting en honger kunnen sterven. Ben hier alert op!

Ga je met een broedmachine de ganzeneieren uitbroeden zorg dan als eerste dat je een goede broedmachine hebt die geschikt is voor het uitbroeden van ganzeneieren of eieren van watervogels. Er is veel verschil tussen de verschillende broedmachines en het zal het uitkomst resultaat zeker beinvloeden. Het belangrijkste van het broeden met de broedmachine is aandacht van de mens. Al is je broedmachine nog zo luxe het is onmogelijk om de ganzeneieren er op dag 1 in te leggen en er dan 4 weken niet naar om te kijken in de hoop dat alles goed zal gaan. Buiten de aandacht van de mens zijn de luchtvochtigheid en de temperatuur in de broedmachine heel belangrijk. In Engeland zeggen ze vaak: een flink onweer kan de uitkomst van de ganzeneieren geheel laten mislukken. Vooral als je de ganzeneieren niet zelf nauwkeurig in de gaten houdt!

Afhankelijk van het ganzenras komen de ganzenkuikens uit tussen dag 28 en dag 32. De kuikens van de lichtere ganzenrassen zijn vaak wat sneller dan de kuikens van de zwaardere ganzenrassen. Ook in het uitkomen van de ganzeneieren is er dus verschil tussen de diverse gedomesticeerde of tamme ganzenrassen!

Voor meer uitgebreide informatie over het broeden met de broedmachine en met de gans zelf verwijzen wij u graag naar ons tweede ganzenboek: Help Ik ga fokken met ganzen. Klikt u om direct naar de boekenpagina door te gaan:
Help.....ik ga fokken met ganzen.

In dit boek staat tot in detail beschreven hoe dit broedproces verloopt. Het begin van het broedseizoen, het plaatsen van het legnest, wat te doen als de eerste eieren gelegd zijn, hoe, waar en hoe lang de ganzeneieren te bewaren, welke extra voeding en vitamines de gans nodig heeft, het schouwen van de ganzeneieren, hoogte luchtvochtigheid, de verschillende temperaturen die gedurende de 4 weken van het broedproces nodig zijn, hoelang de ganzeneieren te koelen en nog veel meer. Dit alles aangevuld met vele kleurenfoto's van dit proces hoe wij dit doen.

Attentie

Het derde boek in de ganzenreeks van Broederey de WeydeGansch over het opvoeden van en tam maken van ganzenkuikens is vanaf nu verkrijgbaar! Voor meer informatie over dit bijzondere boek klik op:
Help.....ik heb Ganzenkuikens


Wilt u terug naar het begin van deze pagina?
Klik dan Broeden met ganzen

Wilt u doorgaan naar een volgende pagina?
Klik dan op een onderstaande link. 


 
 
Copyright © 2012 - Broederey de WeydeGanschSitemapE-mail